Dana 27. rujna 2018. godine, u Ministarstvu zdravstva, Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi (Agencija), Služba za kvalitetu i edukaciju, objavila je postotak najuspješnijih bolnica na temelju audita.

Auditi su provedeni u akutnim bolničkim zdravstvenim ustanovama u razdoblju od prosinca 2016. godine do prosinca 2017. godine, u okviru DLI5 aktivnosti, Programa poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga (Zajam Svjetske banke). Predmet audita bila su tri klinička entiteta: akutni infarkt miokarda, moždani udar i antimikrobna profilaksa.

Na temelju rezultata došlo se do zaključka kako je riječka bolnica najuspješnija hrvatska bolnica, akutni infarkt miokarda najbolje liječe na Rebru, a moždani udar u šibenskoj bolnici – najkraći je zaključak nakon kontrole i vrednovanja kvalitete te uspješnosti rada koje je u 26 hrvatskih bolnica provela Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu i socijalnoj skrbi.

Metodologiju korištenu u ovoj kontroli razvio je Fakultet organizacije i informatike. Njezin je rezultat konkretan pokazatelj kako za sustav tako i za same pacijente koji dobivaju informaciju gdje se navedene dijagnoze najuspješnije liječe. Za liječenje infarkta najuspješnija bolnica je Rebro, potom splitski KBC, dok je na trećem mjestu bolnica u Čakovcu koja je iza sebe ostavila puno veće bolničke centre. Kad je u pitanju moždani udar, najboljom se pokazala šibenska bolnica koja tako, kao lokalna bolnica, ima bolje rezultate nego mnogo veće ustanove u zemlji. Do tog su mjesta i Šibenik i Čakovec došli temeljem kriterija liječenja, odnosno smjernica, među kojima su, primjerice, prosječna duljina boravka pacijenta u bolnici i smrtnost od infarkta, odnosno moždanog udara. Da su odabrana druga područja i pokazatelji, možda bi bile uspješne neke druge bolnice, napomenula je Agencija u svojem izvještaju, no kako objašnjava dr. sc. Sandra Oslaković, pomoćnica ravnatelja za kvalitetu čakovečke bolnice, odabrane dijagnoze su osnovne dijagnoze.

Na projektu je radila voditeljica Laboratorija za analitiku učenja i akademsku analitiku prof. dr. sc. Diana Šimić, voditeljica Laboratorija za strateško planiranje i odlučivanje izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep te suradnik Laboratorija dr. sc. Nikola Kadoić.

Više informacija možete pročitati na mrežnim stranicama:

Više o radionicama koje su održali djelatnici Laba pročitajte u novosti "Održane radionice".