DSS je interaktivni i prilagodljivi sustav posebno razvijen za potporu rješavanja nestrukturiranih menadžerskih problema i za kvalitetnije donošenje odluka. Iskorištava dostupne informacije, pruža jednostavno korisničko sučelje, a uzima u obzir i mišljenje donositelja odluke. Gdje DSS nalazi svoju primjenu? Gotovo svugdje gdje postoji potreba za donošenjem važnih odluka - u bankarstvu, gospodarstvu, politici i dr.  U MasterCard Internationalu  još od 1995.  godine koristi se tzv. skladište podataka koje isporučuje podatke o potrošačima bankama s kojima posluje MasterCard. Do primjene DSS-a banke su morale formalno zatražiti te informacije te na njih čekati i do par dana dok zaposlenici MasterCard-a ne pripreme sva potrebna izvješća. Jedna od aplikacija stvorenih naknadno je MasterTagger koji omogućava bankama članicama da kreiraju mnogo detaljniji profil potrošačkih navika i koriste ga u izradi svojeg programa direktnog marketinga. Primjerice, kao klijent banke dobijate kući poštom il na svoj mobitel čestitku od banke za vaš rođendan ili ponudu za neku novu uslugu za koju su vas identificirali kao potencijalnog korisnika na temelju vašeg profila.

Egipatski Kabinet najveće je izvršno tijelo u Egiptu. Sastoji se od više od 30 ministarstava, od kojih je svako odgovorno za jedan resor. Kabinet donosi strateške odluke u područjima kao što su nacionalna socioekonomija i infrastruktura, a među najtežim odlukama koje donosi su one vezane uz raspodjelu resursa. Kako raspodijeliti novac kojeg nema dovoljno na više od 30 ministarstva koja trebaju dobivenim novcem realizirati svoj program.
Kako bi se olakšalo donošenje  takvih odluka osnovan je posebni centar za podršku odlučivanju tzv. IDSC (engl. Information and Decision Support Center) u kojem se primjenjuju DSS sustavi i pružaju direktnu podršku u rješavanju strateških problema.

Objavljeno u Regionalni Tjednik