Danas se sve više pažnje posvećuje približavanju znanosti ljudima. Popularizacija znanosti podrazumijeva predstavljanje znanstvenih otkrića, znanstvenih metoda, znanstvenika, široj javnosti na popularan i razumljiv način. Najbolji popularizatori i komunikatori znanosti bi trebali biti upravo znanstvenici. Problem je u tome da dosta znanstvenika ne mari za popularizaciju znanosti. To dovodi do raznih stereotipa i predrasuda vezano uz znanstvenike i znanstvena istraživanja.

Kroz povijest možemo sagledati razne primjere znanstvenika koji su sami pridonijeli predstavljanju vlastitih otkrića široj javnosti. Galileo Galilej je koristio talijanski jezik umjesto latinskog, iako je latinski jezik bio službeni jezik znanosti u 16. stoljeću. Carlu Saganu su zbog njegovog publicističkog rada prvotno odbili članstvo u Nacionalnoj akademiji znanosti SAD-a. Danas su najbolje popularno pisane publikacije znanstvene tematike napisane od strane vrhunskih znanstvenika kao što su Richard Dawkins, Stephan Hawking, Antonio Damasio.

Vrlo važan dio popularizacije znanosti je i scinece outreach ili dohvat znanosti u društvu koji podrazumijeva izravno komuniciranje sa širom publikom zbog boljeg razumijevanja znanosti i podizanja svijesti o znanstvenim temama. Uglavnom se radi o oblicima neformalne edukacije, poput znanstvenih muzeja, festivala znanosti ili manjih formi, poput znanstvenih kafića. Znanstvenici preko neformalne edukacije uspostavljaju dijalog s javnošću kako bi se postigao društveni konsenzus oko osjetljivih, etičkih i društveno važnih pitanja. Time znanstvenici nastoje srušiti predrasude o sebi kao o nerazumljivima i dalekima široj publici te na taj način i znanost čine privlačnijom i bližom.

Rad na popularizaciji znanosti treba biti zajednički interes znanstvenika, medija i šire javnosti. Nažalost, tako dugo dok se Big Brother prikazuje u udarnom terminu na televiziji, a znanstvene emisije se prikazuju u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim terminima, moramo zaključiti da mediji drugačije postavljaju svoje prioritete.

Objavljeno u Regionalni Tjednik