U timovima se može razlikovati osam različitih uloga članova tima. Timovi u kojima su sve uloge zastupljene pokazali su se kao uspješni timovi. Jedan član tima može ispunjavati više uloga, a opet istu ulogu može ispunjavati više članova tima.

Izvršitelj je realistična, praktična, marljiva i pouzdana osoba, posvećena organizaciji. U rad tima unosi red i ima veliko iskustvo. Ne voli promjene i teško mijenja planove. Zadatak izvršitelja je da odluke provodi, a ne da ih donosi.

Koordinator je član tima koji je svjestan vještina, karakteristika i znanja svakog člana tima. Koordinira članove tima kako bi na najučinkovitiji način postigli zadani cilj. Koordinator je osoba koja je praktična i samopouzdana, u svakom trenu zna što dalje treba uraditi i puna je povjerenja u ljude.

Pokretač je član tima koji je vrlo energičan i tu energiju unosi u cijeli tim. Društven je i dinamičan, ali ponekad i nestrpljiv zbog svega što želi postići. Ako se pokretač nalazi u timu koji je pasivan, tim će se zahvaljujući njemu pokrenuti.

Kreativci su maštovite osobe pune ideja. Njihove su ideje često radikalne i zanemaruju protokole i praktičnost, ali njihova kreativnost daje doprinos u rješavanju problema.

Istraživač sakuplja ideje članova svoga tima i razvija ih do detalja. Istraživači su društveni i imaju široku mrežu poznanstava i veza unutar i izvan organizacije. Na taj način nezamjenjivi su za dobivanje informacija o mogućnostima rješavanja problema.

Promatrač–procjenjivač je član tima koji brine za kvalitetno donošenje odluka. Njegova je uloga da osigura da se svaka alternativa rješenja problema vrednuje, pa da se tek onda donese odluka. To su osobe koje ne dolaze do izražaja, realne su, logične i objektivne.

Timski radnik brine za dobre odnose unutar tima. On stvara pozitivnu atmosferu u kojoj je timu ugodno raditi. Timski radnik zna kako riješiti krizne situacije i konflikte, smiriti one koji su agresivni i ukloniti iz rasprave one koji smetaju.

Finalizator je obično disciplinirana, marljiva i pedantna osoba. On podsjeća tim na rokove i potrebu za njihovim poštivanjem.  Finalizator brine za dovođenje posla do kraja.

Objavljeno u Regionalni Tjednik