Menadžerski stres je stres kojem su izložene osobe koje donose teške odluke u uvjetima visokog rizika te time nose teret velike odgovornosti za svoje zaposlenike i organizaciju u kojoj rade. Prema istraživanjima provedenim u SAD-u, 75% Amerikanaca smatra da su novac i posao dva glavna uzročnika stresa. Kako smanjiti stres kojem su osobe izložene na poslu?

Postoji više načina koje je dobro isprobati i vidjeti koji pristup u otklanjanju stresa najbolje odgovara pojedincu.

Primjerice, zaposlenici Googla na poslu roštiljaju, igraju različite društvene igre, odlaze u wellness koji je napravljen za njihovo opuštanje ili idu na vrhunske masaže kako bi otklonili stres kojem su svakodnevno izloženi.

Možda najbolji način za otklanjanje stresa je sport. Planinarenje ili rekreativno bavljenje sportom već dva do tri puta tjedno po sat ili dva radi čuda u otklanjanju stresa. Ukoliko više volite relaksaciju, preporuča se bavljenje jogom, slušanje glazbe ili čitanje zanimljive knjige. Traženje podrške i savjeta, komuniciranje s prijateljima, kolegama, također vodi ka oslobađanju stresa i smanjenju osjećaja izoliranosti zaposlenika. Kolege koje vam mogu dati moralnu potporu, bilo kroz ručak ili razgovor, učinit će vas smirenijima i sigurnijima. Treba se smijati. Humor je najjače oružje protiv stresa i pomaže i onda kad ste u poslu. Čišćenje i bolja organizacija radnog mjesta je isto tako dobar način za smanjenje stresa. Očistite stol i maknite sve nepotrebne papire i organizirajte si dokumente kako biste raščistili nered. Slušanje umirujuće glazbe također može djelovati opuštajuće. Glazbu već dugo preporučuju liječnici kao pomoć pri raznim terapijama, uključujući u opuštanju od stresa.

I posljednje, ali najvažnije, treba znati reći NE. Vrlo je važno da svatko od nas shvaća i prihvaća vlastite granice, moramo prihvatiti činjenicu da ne možemo baš sve. Nije dobro prihvaćati nove obveze ako ih ne možemo odraditi. Ako ih prihvatimo to je siguran recept za stres. Vrlo je bitno da svatko od nas ima barem malo vremena za aktivnosti koje voli, pa makar i samo pola sata dnevno.

Objavljeno u Regionalni Tjednik