Članstvo Hrvatske u EU značit će slobodan pristup unutrašnjem tržištu s proizvođačima Europske unije. To znači da će se hrvatski poljoprivrednici morati natjecati s ostalim poljoprivrednim proizvođačima u Europskoj uniji. Najveći problem bit će prilagodna hrvatskih poljoprivrednika uvjetima otvorenog tržišta Europske unije sa 500 milijuna potrošača. Hrvatska je s EU uskladila svoje propise kojim se reguliraju proizvodnja, prerada i prodaja poljoprivrednih proizvoda. U Hrvatskoj će se ulaksom u EU primjenjivati sustav jedinstvenog plaćanja po gospodarstvu te poticaji više neće ovisiti o količini proizvodnje već o poštivanju poljoprivredne prakse i ekoloških uvjeta proizvodnje. Kako bi poljoprivrednici ipak imali vremena za prilagodbu ispregovarano je prijelazno razdoblje do 2018. godine u kojem će poljoprivrednici imati pravo na poticaje i u slučaju da se ne pridržavaju svih zadanih propisa. Dobra stvar je da će Hrvatskoj ulaskom u EU biti na raspolaganju sredstva za financiranje ruralnog razvoja, oko 10 milijuna eura godišnje za vinogradarstvo i 9,6 milijuna eura u desetogodišnjem razdoblju za minirane površine koje bi se tim novcem vratile u poljoprivredna zemljišta.  Ulaskom u EU smanjit će se i polako nestajati postojeći državni poticaji za poljoprivrednike, oni će kvalitetnim projektima moći aplicirati za fondove EU, točnije za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za regionalni razvoj (EAFRD) do kraja 2017. Prijelazne mjere koje su donesene vezane su uz državne potpore za šećernu repu, djevičansko maslinovo ulje, duhan, mliječne krave i krmače, a omogućit će isplaćivanje državnih potpora u prve tri godine nakon ulaska u EU. Što se tiče zaštite i registracije hrvatskih proizvoda, Hrvatskoj će biti omogućeno da u roku od 12 mjeseci nakon pristupanja EU registrira i zaštiti svoje autohtone proizvode, pa će tako biti zaštićeni tradicionalan hrvatski proizvod pekmez, koji nije još prisutan na tržištu EU, registrirani će biti i vino Plavac, Samoborski bermet, Hrvatska loza, Hrvatska travarica, Hrvatski pelinkovac, Hrvatska šljivovica te Zadarski maraschino.

Objavljeno u Regionalni Tjednik